De Maastunnel in Rotterdam is sinds maandagmiddag afgesloten in beide richtingen als gevolg van een zeer grote brand bij een voormalig afvalverwerker.

Ook de Doklaan is in beide richtingen afgesloten.

Een woordvoerder van de ANWB laat aan NU.nl weten dat het verkeer in beide richtingen van de Maastunnel vastloopt. De wachttijd is om 17.15 uur opgelopen tot een half uur. Ook bij de Erasmusbrug is het drukker dan normaal.

De Verkeers Informatie Dienst (VID) waarschuwt automobilisten om niet door de stad te rijden, maar in plaats daarvan gebruik te maken van de Ruit van Rotterdam. De ANWB zegt dat mensen beter de stad uit kunnen gaan via de Ring.

Rookontwikkeling

De uitslaande brand was bij de voormalige AVR, de afvalverwerking van Rotterdam, op de Brielselaan. De eerste melding kwam om 16.00 uur.

Volgens Rijnmondveilig.nl werd rond 17.45 het sein brand meester gegeven. Een uur later was de brand volledig uitDe rookontwikkeling is ook grotendeels afgenomen. Omdat de rook in de Maastunnel kwam, moest deze afgesloten worden. Wanneer deze precies wordt vrijgegeven, is nog niet bekend.

"We voeren momenteel een nacontrole uit. Omdat het gebouw vlak bij de zuidingang van de Maastunnel staat, moeten we kijken of het nog veilig is voor het verkeer dat de tunnel weer opengesteld kan worden."

Extra eenheden

De hulpdiensten waren massaal aanwezig. Ook waren er extra eenheden opgeroepen om te helpen, ook vanuit de politie. Een woordvoerder van de brandweer zegt dat bewoners van de Pleinweg en de Wolphaartsweg uit voorzorg ramen en deuren gesloten moeten houden.

Er wordt gemeten of er schadelijke stoffen zijn vrijgekomen. Er is wel asbest aanwezig, maar niet in het gedeelte dat in brand staat.

Oorzaak

De brand is zeer waarschijnlijk ontstaan door werkzaamheden. Er waren laswerkzaamheden gaande in het gebouw en het sterke vermoeden is dat hierdoor de brand is ontstaan.

Bekijk de beelden: 

Pretpark

Het oude gebouw van de AVR is van zakenman Hennie van der Most, die van plan is daar een pretpark genaamd Speelstad Rotterdam te beginnen. Tegenover RTV Rijnmond reageert hij geschrokken. Momenteel is Van der Most op vakantie in het buitenland.

Hij zegt dat de fabriek leeg is en zou asbestvrij moeten zijn. De hevige rookontwikkeling zou als gevolg van het plastic dak zijn. Verder zegt Van der Most niet verzekerd te zijn tegen de brand.