
Benno L. schendt afspraken met reclassering
De reclassering heeft dat gerapporteerd aan het Openbaar Ministerie (OM).
Om welke voorwaarden het gaat, willen de reclassering en het OM niet zeggen. Ook advocaat Pieter van der Kruijs kent de exacte verwijten nog niet.
Voor het OM is de rapportage aanleiding om in gesprek te gaan met L. en zijn advocaat.
Gekneveld
Van der Kruijs wil wel kwijt dat het toezicht niet lekker verloopt. L. voelt zich 'gekneveld' en belemmerd in zijn bewegingsvrijheid door het strenge toezicht, legde hij uit.
Als een veroordeelde zich tijdens de voorwaardelijke vrijlating niet houdt aan de afspraken kan het OM een waarschuwing opleggen of de voorwaarden wijzigen. In het uiterste geval kan aan de rechter worden gevraagd om de veroordeelde terug te sturen naar de gevangenis. ''Een eventuele beslissing zal worden genomen na het gesprek'', aldus een OM-woordvoerster maandag.
Woonplaats
Maandag werd ook bekend dat L. na zijn vrijlating in juni nog steeds geen definitieve woonplaats heeft. L. moest afgelopen weekeinde zijn resocialisatiewoning bij tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Venray verlaten en heeft weliswaar elders onderdak gekregen, maar dat is volgens zijn advocaat maar "heel tijdelijk" en geen normale, zelfstandige woning.
''Het is geen duurzame oplossing. Er wordt nog steeds gezocht naar een definitieve oplossing maar ik heb niet de indruk dat de reclassering tot dusver hard heeft gezocht'', aldus Van der Kruijs. De advocaat vraagt zich af welke gemeente bereid is om de sociale verplichting op zich te nemen om L. te helpen.
De zwemleraar uit Den Bosch zat vier jaar in de cel voor misbruik van tientallen zwakbegaafde meisjes. Hij kreeg een gebiedsverbod voor tien gemeenten waar zijn slachtoffertjes wonen, zoals Den Bosch, Vught en Tilburg. Hij wordt gecontroleerd met een enkelband.