Het Openbaar Ministerie (OM) wil een uitspraak van een hogere rechter in de zaak die draait om de diefstal van een kostbaar altaarstuk uit het museum Catharijneconvent in Utrecht.

Een woordvoerster heeft maandag laten weten dat het OM in hoger beroep gaat in de zaak van drie verdachten.

De rechtbank veroordeelde de drie mannen, maar de straffen vielen lager uit dan justitie had geëist. Rudolf T. kreeg twee jaar en drie maanden, Marco K. kreeg twintig maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Fadil A. werd vrijgesproken van de diefstal, maar kreeg voor de heling van de monstrans wel 1,5 jaar celstraf, waarvan 5 maanden voorwaardelijk.

Het OM had straffen tot vijf jaar cel geëist. Maar de rechter vond dat te hoog omdat geen sprake zou zijn van een goed georganiseerde kunstroof, vergelijkbaar met andere grote (internationale) kunstroven. De rechters spraken van een amateuristische diefstal; zo paste de monstrans niet in een sporttas die de dieven daarvoor wel speciaal hadden meegenomen.

Impact

De aanklager gaat nu in beroep, omdat ze vindt dat de daders een hogere straf verdienen vanwege het gewelddadige karakter en de impact die de roof moet hebben gehad op de aanwezige bezoekers en personeelsleden.

''De rechter noemde de roof amateuristisch, maar dat maakt voor ons helemaal niets uit. Dat doet helemaal niets af aan de gewelddadigheid ervan.''

Klaarlichte dag

Het kerkelijk stuk werd in januari op klaarlichte dag gestolen. De rovers stopten met een scooter voor de deur, renden naar binnen, sloegen de vitrines kapot en roofden het kunstobject.

De politie werd na de roof vrij snel getipt wie er achter de roof zaten. De mannen werden gepakt toen ze met het altaarstuk op weg waren naar België. Inmiddels wordt de monstrans weer tentoongesteld, hoewel 1 van de in totaal 6 opzetstukken nog altijd ontbreekt.