Justitie heeft in de zaak rond de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven per ongeluk een veel lagere straf geëist tegen een van de daders dan eigenlijk de bedoeling was.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een van de jongens een straf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, toebedacht. Maar de officier versprak zich en vroeg om twaalf maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk.

Dat bevestigt een woordvoerster van het OM in Den Bosch maandag naar aanleiding van berichtgeving in het Eindhovens Dagblad.

Het gaat om de eis tegen de 17-jarige Eindhovenaar Tom K. De rechtbank veroordeelde hem op basis van die eis tot drie maanden cel, plus drie voorwaardelijk.

Justitie liet na het bekendmaken van de vonnissen vorige maand al direct weten in beroep te gaan tegen de straf van twee van de vier veroordeelden. De rechtbank had hen een lagere straf opgelegd vanwege het feit dat het filmpje van de mishandeling werd getoond in de media.

"Het is niet zo dat we in beroep zijn gegaan vanwege die verspreking", aldus de woordvoerster van het OM. "De rechtbank heeft bij deze jongen een fikse strafkorting toegpast en daar zijn we het niet mee eens."

Doodslag

De twee werden veroordeeld voor een poging tot doodslag op het slachtoffer, een 22-jarige man uit Oirschot. De man werd in het centrum van de stad belaagd en tegen de grond gewerkt. Hij werd daarbij meerdere malen tegen het hoofd geschopt.

De advocaat van de 17-jarige jongen spreekt in het Eindhovens Dagblad van een grove fout. "Ik kan me niet voorstellen dat je in een zaak van deze importantie, waar zo veel belangstelling voor was, zo blundert." Volgens hem gaat de fout zeker een rol spelen in het vervolg van de zaak.