De Nederlandse fotograaf Rob Hornstra kan niet langer in Rusland werken. De Russische overheid weigert hem een nieuw persvisum te verstrekken, zo liet hij maandag weten.

Een exacte reden heeft de voor Vrij Nederland geaccrediteerde fotograaf niet gekregen, maar hij denkt dat het ermee te maken heeft dat hij samen met schrijver Arnold van Bruggen veel aan het werk is geweest in de Noord-Kaukasus.

"De Russen willen van de Olympische Spelen in Sotsji een groot showproject maken. Dat die stad grenst aan een arm en gewelddadig gebied, willen ze graag uit de media houden'", zegt Hornstra, die samen met Van Bruggen sinds 2009 werkt aan 'The Sochi Project', een groot project waar Sotsji en de regio daaromheen worden belicht.

Eerder dit jaar brachten zij het boek 'De Geheime Geschiedenis van Khava Gaisanova' uit. Dat gaat over hun bevindingen in de Noord-Kaukasus.

Tentoonstelling

Hornstra en Van Bruggen maken daarnaast ook deel uit van het culturele programma met een grote tentoonstelling in het kunstmuseum Winzavod in Moskou. Die tentoonstelling begint 18 oktober en wordt financieel ondersteund door de Nederlandse en Russische overheid.

Van Bruggen is nog in afwachting van zijn visumaanvraag, maar hij rekent er op dat hem hetzelfde overkomt als Hornstra. De twee Nederlanders zullen dan ook niet aanwezig zijn bij de opening van de tentoonstelling.

''Dat twee onafhankelijke journalisten de toegang geweigerd wordt, is een zeer kwalijke zaak'', aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

''Maar het past wel heel goed in het patroon van Rusland dat we anno 2013 kennen. Wij gaan hier zeker aandacht voor vragen.'' Hornstra is lid van de Nederlanse Vereniging van Fotojournalisten (NVF), dat onderdeel is van de NVJ.