De Inspectie van het Onderwijs is al voor de examendiefstal op Ibn Ghaldoun getipt over misstanden op de Rotterdamse scholengemeenschap. 

Dat bevestigt een woordvoerder vrijdag naar aanleiding van berichtgeving van NRC Handelsblad. De inspectie greep echter niet direct in.

De inspectie kreeg in april een anonieme brief waarin frauduleuze praktijken aan de kaak werden gesteld. In de brief, die later afkomstig bleek van een docent, staat dat leerlingen bewust makkelijke toetsen voorgelegd kregen en overgingen terwijl ze eigenlijk zouden moeten blijven zitten. Ook zou tussen leerlingen en docenten worden onderhandeld over cijfers.

De tipgever wees in de brief ook op een geval van fraude in vwo 6 begin dit jaar. Bij een schoolonderzoek Nederlands haalden alle vwo'ers een 8 of hoger. De leerlingen hadden de toets vermoedelijk vooraf al gekregen van een van de docenten.

Bewijs

De onderwijsinspectie kwam niet direct in actie naar aanleiding van de brief, omdat er geen hard bewijs was. Dat concludeerden de inspectie, politie en justitie na gesprekken met de briefschrijver. De inspectie besloot daarop de brief mee te nemen in een onderzoek dat stond gepland voor juni vanwege het verscherpte toezicht op de school.

Eind mei bleek dat het vwo-eindexamen Frans was uitgelekt. In juni werd duidelijk dat op de scholengemeenschap 27 examens waren gestolen. Elf leerlingen die worden verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstal bij de islamitische scholengemeenschap, moeten in november voor de rechter verschijnen. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld.