De strafzaak in hoger beroep tegen Peter la S., kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, mag worden doorgezet. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald.

La S. en zijn advocaat Jan Peter van Schaik hadden het hof gevraagd de zaak te staken. In januari veroordeelde de rechtbank La S. tot 8 jaar cel, conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Toch ging het OM in hoger beroep tegen dit vonnis.

Raadsman Van Schaik verzette zich daartegen; hij meent dat het OM zijn bevoegdheden misbruikt. Op zijn beurt vindt het OM hoger beroep noodzakelijk, om La S. aan zijn verplichtingen als kroongetuige te houden. Zou hij dat niet doen, dan wil het OM niet met lege handen achterblijven: als de kroongetuige verzaakt, kan justitie in hoger beroep alsnog het volle pond tegen hem eisen. Het hof ziet de belangen van het OM in.

La S. is onder meer veroordeeld voor zijn aandeel in de liquidatie van drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman.

De rechtbank veroordeelde in januari drie van de 11 Passageverdachten tot levenslang. Twee van de drie, Mohamed R. en Siegfried S., hebben het hof eveneens gevraagd een einde te maken aan hun strafvervolging, omdat justitie fouten zou hebben gemaakt. Het hof verwierp vrijdag de bezwaren.