Een 41-jarige vrachtwagenchauffeur uit Polen is woensdag weggekomen met een boete van 50 euro voor bellen tijdens het rijden omdat hij niet meer contant geld bij zich had.

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft dat donderdag laten weten nadat de bekeuring op internet was verschenen en er ophef was ontstaan. Normaal bedraagt de boete 220 euro.

Het OM benadrukt dat er is gekozen voor een praktische oplossing, maar dat het zeker niet is gegaan zoals het hoort.

De Poolse chauffeur werd op de A50 bij Veghel betrapt. De afspraak is dat buitenlanders hun boete meteen betalen. De Pool had slechts enkele tientjes bij zich.

Het alternatief in dat geval is om beslag te leggen op de vrachtwagen, legde een woordvoerster uit. Omdat de truck vermoedelijk bederfelijke lading bevatte, heeft de agent in overleg met een officier van justitie gekozen voor de lagere boete. ''Het is niet de normale gang van zaken en mag niet meer gebeuren'', erkende het OM.

Opheldering

De Kamerleden voor het CDA Sander de Rouwe en Peter Oskam willen opheldering van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Ze hebben de indruk dat zo'n verlaagde boete vaker voorkomt. Het is volgens De Rouwe ''onrechtvaardig dat je minder hoeft te betalen als je een lege portemonne laat zien of een sip gezicht trekt''.

Volgens hem zijn er ook Nederlanders voor wie zo'n boete heel erg hoog is, die krijgen ook geen korting maar gewoon een acceptgiro. De Rouwe wijst erop dat Polen ook nogal eens voor Nederlandse bazen werken, die ook hun verantwoordelijkheden hebben.