Familie, vrienden en bewonderaars hebben donderdag afscheid genomen van Johannes van Dam. De culinair journalist overleed vorige week op 66-jarige leeftijd.

In zijn woonplaats Amsterdam bewezen ongeveer tweehonderd fans hem in de ochtend een laatste eer in de Oude Lutherse Kerk.

Daarna was er om 12.00 uur een besloten afscheidsbijeenkomst voor zo'n 160 genodigden.

Hier vertelden onder anderen Parool-hoofdredacteur Barbara van Beukering, kok Robert Kranenborg en uitgever Vic van de Reijt van Nijgh en Van Ditmar over het leven Van Dam. De journalist wordt later donderdagmiddag in zeer kleine kring gecremeerd.

Landelijke bekendheid

Van Dam schreef sinds 1991 wekelijks een restaurantrecensie voor Het Parool. Ook verwierf hij landelijke bekendheid met zijn uitgave van De Dikke Van Dam, een ruim zevenhonderd pagina's tellend boek over eten dat in 2005 verscheen.

De journalist was al enige tijd ernstig ziek. Hij leed aan suikerziekte en had problemen met zijn hart en nieren.

Bekijk beelden: