De Nederlandse 'bosjongen' Robin van H. die claimde jarenlang in de Duitse bossen te hebben geleefd, heeft een werkstraf van 150 uur gekregen. 

Dat maakte de rechtbank in Berlijn donderdag bekend. De Nederlander was aangeklaagd voor bedrog. Hij heeft misbruik gemaakt van sociale voorzieningen, die de Duitse overheid dertigduizend euro kostte.

Eenmaal 'terug in de bewoonde wereld' leefde Van H. (21) namelijk driekwart jaar ten onrechte in een woongroep door te zeggen dat hij minderjarig was. Verder kreeg hij eten en drinken, kleding en een taalcursus.

Deze zaak werd achter gesloten deuren behandeld en duurde nog geen uur. Van H. is volgens het jeugdstrafrecht berecht.

Therapie

Behalve de taakstraf, waar zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging mee instemt, moet de bosjongen ook in therapie.

De rechter heeft duidelijk rekening gehouden met de moeizame persoonlijke omstandigheden van de jongen, die in Nederland schulden en andere privéproblemen had.

Berlijn

Van H. uit Hengelo en een vriend waren in 2011 naar Berlijn vertrokken. De vriend ging terug, Van H. bleef en meldde zich enkele dagen later bij de autoriteiten. Hij zei dat hij Ray heette, 17 jaar oud was en 5 jaar lang met zijn vader in de bossen had geleefd.

Zijn echte identiteit bleef lang een raadsel, tot dat een opsporingsfoto werd vrijgegeven en Nederlandse kennissen hem daarop herkenden.

Bekijk beelden: