De Russische regering zal Nederland snel en volledig informeren over de entering van de Arctic Sunrise en de aanhouding van de bemanning en activisten van het schip van Greenpeace. 

Dat heeft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) van zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov woensdag in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York gehoord.

''We zullen ervoor zorgen dat u volledig wordt geïnformeerd en we zullen het proces versnellen'', zei de Russische bewindsman.

Het kabinet heeft Rusland gevraagd de Arctic Sunrise ''onmiddellijk'' vrij te geven en zijn bemanning vrij te laten. De regering baseert haar verzoek op het zeerecht en ''beziet tevens mogelijk juridische vervolgstappen'' zoals een gang naar het Zeerechttribunaal.

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag en onder de 30 opvarenden zijn twee Nederlanders. Het schip is door de Russische kustwacht naar Moermansk gebracht. De Nederlanders zijn woensdag verhoord. Die maken het gezien de omstandigheden ''redelijk'', aldus Timmermans. Wat de aanklacht is, is niet duidelijk. Medewerkers van het consulaat-generaal in St. Petersburg blijven de komende dagen in Moermansk om de Nederlanders bij te staan.

Internationale wateren

De Arctic Sunrise werd donderdag tijdens een protest tegen een boorplatform geënterd. Dat vond volgens de milieuorganisatie plaats in internationale wateren.

Ons land had hiervan vooraf op de hoogte moeten worden gebracht, zei premier Mark Rutte eerder. Het kabinet verwachtte dinsdag voor 18.00 uur uitleg te krijgen van de Russen, maar dat gebeurde niet.

In het gesprek met Lavrov heeft Timmermans erop aangedrongen snel informatie te verstrekken. Het overleg duurde een klein half uur. Verder spraken beide bewindslieden over Syrië en het aanstaande bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Moskou op 9 november, aldus een woordvoerder van Timmermans.

Greenpeace

Greenpeace vindt dat Nederland te veel geduld heeft met de Russen als het gaat om informatie over de Arctic Sunrise en de aanhouding van de bemanning en activisten van het schip. Dat liet de milieuorganisatie woensdag weten.

Wat Greenpeace betreft, duurt het te lang. "De tijd van wachten is voorbij. De Russen hadden al veel eerder tekst en uitleg moeten geven aan Nederland over de entering van ons schip en het vasthouden van onze bemanning'', stelt de organisatie. 

"Dinsdag zei minister Hennis-Plasschaert ook al dat er snel meer duidelijkheid moest komen. Minister Timmermans moet nu de onmiddellijke vrijlating eisen van onze 'Arctic 30'.''