KWF Kankerbestrijding heeft dit jaar 15 procent minder opgehaald met de collecte.

Dat meldt RTL Nieuws woensdag.

De stichting denkt dat het komt door de ophef die speelde rondom de declaraties van fondsenwerver Alpe d'HuZes en het gesjoemel bij Inspire2Live. KWF gaf eerder al aan dat collectanten kritische vragen kregen als ze langs de deuren gingen.

Ook de economische malaise heeft invloed op de donaties. De woordvoerster denkt dat zo'n 8 procent van de daling het gevolg is van de crisis. Dezelfde terugloop in de opbrengst is volgens KWF bij andere collectefondsen te zien.

KWF-directeur Michel Rudolphie noemt de tegenvallende opbrengst ''jammer''. ''Dit betekent dat we minder kunnen investeren in kankerbestrijding'', zegt Rudolphie. De directeur is trots op de collectanten, die namens KWF er op uit zijn gegaan ''op een moment dat er veel onrust heerste''.

Management fees

Een van de oprichters van fondsenwerver Alpe d'HuZes, Coen Veenendaal, had in een jaar tijd 160.000 euro gedeclareerd. Het betrof 'management fees'. "Ik had beter moeten weten", zei de bedenker van de sponsorfietstocht tegen kanker destijds. Inspire2Live, een spin-off van stichting Alpe D'HuZes, gaf de afgelopen jaren amper geld uit aan kankeronderzoek.

KWF had drie miljoen euro aan Inspire2Live toegezegd, maar zag daarvan af toen het bestuur van de stichting opstapte. Na de collecte schreef NRC Handelsblad dat KWF niet tachtig procent van zijn inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek besteedt, zoals het zelf beweert.

Onderzoek

KWF verdedigde zich met de stelling dat het wel tachtig procent van de uitgaven aan onderzoek besteedt. NRC wees erop dat een steeds groter deel van de 'onderzoekskosten' naar eigen kantoor- en campagnekosten gaat. 

De berichtgeving was voor het Centraal Bureau Fondsenwerving aanleiding om met KWF Kankerbestrijding in overleg te gaan. Daarin vroeg het bureau het fonds duidelijk aan te geven wat de verhouding is tussen de inkomsten van het fonds en welke bedragen worden uitgegeven aan wetenschappelijk onderzoek.