Twee mannen die in januari betrokken waren bij de roof van een kostbaar altaarstuk uit het museum Catharijneconvent in Utrecht, draaien daarvoor de cel in.

De rechter in Utrecht veroordeelde Rudolf T. tot twee jaar en drie maanden. Marco K. kreeg donderdag twintig maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Fadil A. werd vrijgesproken van de diefstal maar kreeg wel anderhalf jaar celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk, voor opzetheling van de monstrans.

Volgens de rechter zijn er aanwijzingen dat A. bij de diefstal betrokken was, maar ontbreekt daarvoor het bewijs. Wel staat vast dat hij het kunstvoorwerp in zijn bezit heeft gehad.

De straffen vallen lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist. De aanklager vroeg twee weken geleden straffen tot vijf jaar. Dat vond de rechtbank te hoog.

Klaarlichte dag

De monstrans werd eind januari op klaarlichte dag gestolen. De rovers stopten met een scooter voor de deur van het museum, renden naar binnen, sloegen daar vitrines kapot en roofden het tentoongestelde kunstobject. Medewerkers probeerden de dieven nog tegen te houden, maar die wisten desondanks te ontkomen.

De politie werd na de roof al vrij snel getipt wie er achter zaten. De mannen werden gepakt toen ze met de monstrans op weg waren naar België. Een deel van het altaarstuk is nog spoorloos.