Drie inspectiediensten gaan nader onderzoek doen naar 451 incidenten afgelopen acht jaar bij tankopslagbedrijf Odfjell in Rotterdam.

De informatie bij deze voorvallen was te mager om conclusies te kunnen trekken over de aard en omvang van de incidenten.

Dat staat in een brief van de Zuid-Hollandse gedeputeerde Rik Janssen aan staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu. De gedeputeerde hoopt voor 1 november de resultaten van het onderzoek te hebben.

Onduidelijk is ook of alle 451 incidenten zijn gemeld bij de bevoegde instanties. De onderzoeken worden uitgevoerd door de milieudienst DCMR, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Inspectie SZW.

Vernietigd

De cijfers van de voorvallen tussen 2005 en 2013 gaf Odfjell zelf af toen nader onderzoek werd gedaan naar 11 incidenten die in de periode 2010 niet correct bij de autoriteiten zijn gemeld. Rapporten over die voorvallen zijn mogelijk vernietigd, maakte directeur Theo Olijve eerder deze maand bekend.

Hij zei dat onacceptabel te vinden. Het bedrijf ging afgelopen jaren al tientallen keren de fout in en kwam zelfs voor langere tijd stil te liggen.

Incidenten

Inmiddels is uit analyse van de 11 incidenten gebleken dat er drie wel zijn gemeld bij de DCMR, maar dat die niet volledig, tijdig of juist zijn gemeld. Het gaat om brandjes, potentieel brandgevaar, beschadigde tankwagons, fenolbesmetting van een medewerker en een explosie in het riool waardoor verschillende putdeksel de lucht in werden geblazen.

Odfjell moet nu iedere maand alle incidenten melden, ook de voorvallen die niet meldingsplichtig zijn, zo staat in de brief aan de minister.