Ajax en twee supportersverenigingen van de club hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente Eindhoven vanwege het vervoer naar uitwedstrijd die de Amsterdammers zondag tegen PSV spelen.

Dat maakt Ajax bekend op de website.

Vanwege werkzaamheden aan het spoor kunnen de supporters van Ajax het duel dat zondag om 16.30 uur wordt gespeeld niet bijwonen.

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven wil niet meewerken aan andere oplossingen, om ervoor te zorgen dat de supporters toch naar de wedstrijd kunnen. Het kort geding dient woensdag om 9.30 uur in de rechtbank van Den Bosch.

De supporters van Ajax bezoeken de wedstrijd in Eindhoven normaal gesproken middels een treincombi. Een andere mogelijkheid is dat de supporters per bus worden vervoerd, zoals gebruikelijk bij veel andere uitduels. Van Gijzel besloot eerder dat hij dat niet wil.

Geen alternatief

De gemeente Eindhoven hoopte dat ProRail nog een alternatief had voor de fans om via de trein de stad te bereiken, maar de spoorbeheerder liet eerder al weten dat er geen andere opties zijn.

De Ajacieden hadden wel met de bus kunnen reizen naar Maarheeze, ten zuiden van Eindhoven. Daar zouden ze kunnen overstappen op de trein naar het stadion. Maar dat was volgens de gemeente Eindhoven geen optie, omdat er "risico's van openbare orde en veiligheid" waren. 

Reizen via Nijmegen en Venlo was ook geen optie, omdat de elektrische treinen niet over het spoor van dieseltreinen kunnen rijden. Een omleiding via Duitsland is onmogelijk wegens drukte op het spoor daar.

Twee dagen voor het duel in het Philips-stadion wordt een wedstrijd in de Jupiler League tussen FC Eindhoven en Jong Ajax gespeeld. De supportersvereniging SVA van Ajax noemt het opmerkelijk dat bij dit duel wel bussen met in totaal 475 Ajax-supporters welkom zijn.

Belangrijk

Ajax heeft het initiatief genomen tot het geding. "Wij vinden dat deze wedstrijd ook door fans van Ajax bezocht moet worden", lichtte de woordvoerder van Ajax toe. 

"We denken dat de beslissing aanvechtbaar is en we hebben daarom deze poging ondernomen. Ajax wilde dit en de andere partijen ook, daarom hebben zij zich bij ons aangesloten. Voor Ajax is het belangrijk dat in uitduels de fans er bij kunnen zijn. Dat geldt voor ieder duel en dus ook voor deze belangrijke wedstrijd."

Angst

"De halsstarrige houding van burgemeester Van Gijzel zorgt dat we als Ajaxsupporters weer negatief in de hoek worden gezet", zegt SVA-voorzitter Daniël Dekker. 

"Al jaren hebben we te maken met zware restricties, terwijl het gedrag van onze supporters bij uitwedstrijden de afgelopen jaren goed is. Wij willen juist dat het weer normaal wordt een stadion te bezoeken, met zo min mogelijk restricties. Ook voor fans van bezoekende clubs. Door de houding van de gemeente Eindhoven en de burgemeester blijft er een cultuur bestaan van angst voor voetbalfans."