Van al het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg voldeed vorig jaar 40 procent niet aan de regels.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Het vaakst komen bovendien ernstige overtredingen voor: 41 procent van de overtredingen bracht een hoog risico met zich mee, waardoor volgens het ILT doden kunnen vallen of het milieu ernstig beschadigd kan raken.

"Het grootste gevaar bij zo’n overtreding is het vrijkomen van de gevaarlijke stof uit de omhulling, zoals een tank of een verpakking", zegt een woordvoerster.

Volgens de ILT gaat het om allerlei overtredingen, die lopen van het niet in orde hebben van vervoersdocumenten of het onbekwaam zijn van de chauffeur, tot het niet goed verpakken van de gevaarlijke stoffen.

Over spoor

Bij het vervoer over het spoor gaat het minder vaak fout: bij 15 procent van de gecontroleerde treinen was iets niet in orde. Ook hier waren er allerlei problemen, waaronder zogenoemde druppellekkages.

Voor zowel het vervoer over de weg als het spoor geldt dat de trein of wagen niet verder mag rijden als het gevaar te groot is en de overtreding nog niet is hersteld.

593 proces-verbalen

Vooral bij het vervoer over de weg "is de naleving laag’", aldus het ILT. De inspectie treedt dan ook fors op: in 2012 werden 593 proces-verbalen opgesteld. Justitie bepaalt daarna de strafmaat. In totaal deed de ILT 2417 controles op de weg en 632 op het spoor.