Het uitzenden van beelden van een misdrijf, bijvoorbeeld als onderdeel van een televisieprogramma, mag volgens lokale bestuurders niet leiden tot strafverminderingen.

Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl, uitgevoerd door Overheid in Nederland onder 1.733 lokale bestuurders. 91 procent van de ondervraagden vindt niet dat het openbaar maken van beveiligingsbeelden tot strafvermindering mag leiden.

De Belgische hoofdverdachte van de geruchtmakende mishandeling die in januari in Eindhoven plaatsvond, Brent L., kreeg voor poging tot doodslag tien maanden jeugddetentie, waarvan vier voorwaardelijk. Er was anderhalf jaar jeugddetentie plus een half jaar voorwaardelijk geëist.

L. kreeg een lagere straf opgelegd, omdat de rechter van mening is dat de privacy van de verdachte is geschonden doordat beelden van de schoppartij op tv en internet te zien waren. Het Openbaar Ministerie (OM) had zorgvuldiger moeten zijn met het uitzenden van de beelden.

Standje

Het OM zegt blij te zijn met de opvatting van de bestuurders. "Wij delen die mening. We hebben in het geval van Eindhoven een standje gekregen van de rechter. Deze 'straf' is eigenlijk omgezet in strafmindering voor de verdachte", zegt persofficier Ernst Pols tegen NU.nl.

Het OM is het niet eens met de strafmindering van Brent L. en is daartegen in hoger beroep gegaan. 

Gebruik camerabeelden

89 procent van de ondervraagde bestuurders is bovendien van mening dat politie en justitie de mogelijkheid moeten krijgen om intensiever gebruik te maken van camerabeelden. Deze opvatting lijkt het OM niet helemaal te delen.

Recentelijk werd wel bekendgemaakt dat het OM "zorgvuldiger en voorzichter" te werk zal gaan met het verspreiden van foto’s en beelden van verdachten. Na het uitzenden van de camerabeelden uit Eindhoven ontstond er een heksenjacht naar de verdachten. 

"In het geval van de mishandeling in Eindhoven heeft de rechter gezegd: 'Het tonen van beelden is een prima middel, maar jullie geven onvoldoende inzicht in de belangenafweging'", zegt Pols.

"We moeten die afweging dus nog nadrukkelijker verantwoorden aan de rechter. En dat zal er in de toekomst ook wel eens voor zorgen dat we een extra tussenstapje moeten zetten. Moeten we tijdens de opsporing direct alles laten zien of volstaat het te zeggen dat we beelden hebben van de verdachte?"

Volgens Pols heeft het OM wel voldoende armslag. "De wettelijke mogelijkheden zijn er en we zitten elke dag klaar om verzoeken van de politie in te willigen."