De Nederlandse ambassadeur in Indonesië heeft excuses aangeboden voor de standrechtelijke executies tijdens de koloniale oorlog in het voormalige Nederlands-Indië.

''Namens de Nederlandse regering bied ik excuses aan voor deze excessen'', zei ambassadeur Tjeerd de Zwaan donderdagochtend vroeg in het Erasmushuis in Jakarta.

Volgens De Zwaan heeft de Nederlandse regering een ''bijzondere verantwoordelijkheid'' voor de weduwen van slachtoffers van de executies. Nederlandse militairen maakten zich daar volgens de ambassadeur onder meer schuldig aan in het toenmalige Zuid-Celebes en het dorp Rawahgedeh op Java.

In het publiek zaten familieleden van verschillende weduwen uit Zuid-Sulawesi, die onlangs een schikking troffen met de Nederlandse staat. De ambassadeur beloofde volgende week naar de provincie te reizen om de vrouwen persoonlijk excuses aan te bieden. De Zwaan: ''Wat ik tegen u zeg, zal ik binnenkort ook delen met de vrouwen in Zuid-Sulawesi.''

Beschaving

De excuses  zijn ''een uiting van innerlijke beschaving'', dat zei voorzitter Silfraire Delhaye van het Indisch Platform. 

''De keerzijde is dat zowel Nederland als Indonesië zich niet mag verschuilen achter 350 jaar koloniaal bewind'', aldus de voorman van het overlegorgaan van de Indische gemeenschap in Nederland.

''Niet mag worden vergeten onder welke omstandigheden sommige niet goed te praten oorlogsdaden in Indonesië zijn gepleegd'', aldus Delhaye. ''Indonesië moet zich ook bewust zijn van de zinloze moorden die de pemoeda’s (nationalistische Indonesische jongeren) hebben gepleegd in de Bersiapperiode''. In die tijd, na de Japanse bezetting, zijn duizenden Nederlanders en Indische Nederlanders vermoord.

Bekijk beelden:

Zegveld

Bij de excuses die Nederland overheerste het Nederlandse belang. Dat zei advocate Liesbeth Zegveld die de tien weduwen van Zuid-Sulawesi bijstaat. ''Maar mijn eerste gevoel is toch dat ik blij ben met het feit dat er nu een brede regeling is.''

''Er is nu brede erkenning dat het niet incidenteel fout is gegaan'', aldus Zegveld donderdagochtend. ''Deze weduwen zijn niet een uitzondering, er was een patroon van standrechtelijke executies. Het was militair-politiek beleid om op deze manier orde op zaken te stellen.''