Bijna 900 opleidingen van 27 verschillende hogescholen hebben cijfers aangeleverd waardoor een feitelijke vergelijking tussen de verschillende studies mogelijk is.

Het gaat om cijfers zoals de studententevredenheid, de kans op uitval, het aantal lersuren en de kans op een baan.

Woensdag wordt deze studiebijsluiter officieel gelanceerd op hogeschool Windesheim in Zwolle.

Voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen is ervan overtuigd dat mede hierdoor minder studenten zullen uitvallen en het rendement omhoog zal gaan.

''Eigenlijk is het heel logisch. Als je de studie kiest die bij je past, dan is de kans groot dat je die afmaakt’’, aldus De Graaf. Hij heeft naar eigen zeggen helemaal niets tegen vergelijken. ''En als scholen het vervelend vinden dat ze onderaan een lijstje staan, moeten ze maar harder hun best doen.’’

Universiteiten

Op dit moment werken 27 van de 37 hogescholen mee. De Graaf verwacht dat de laatste tien binnen een jaar ook de cijfers hebben aangeleverd. ''En ik heb begrepen dat de universiteiten zich ook het komende jaar aansluiten.’’

Een goede ontwikkeling, vinden de studentenorganisaties LSVb en ISO. ''Aankomende studenten moeten een keuze maken op basis van eerlijke voorlichting en niet op basis van de pr-machine met glimmende brochures van hogescholen’’, aldus ISO-voorzitter Ruud Nauts.

De informatie is onder meer te vinden op de website studiekeuze123.nl.