Waterschap Rijn en IJssel treft woensdagmorgen voorbereidingen nadat het Achterhoekse Aalten te maken heeft gehad met heftige regenval. 

Een noodoverloopgebied bij Bredevoort wordt klaargemaakt om daarin zonodig water uit de Boven-Slinge te laten wegstromen, zo heeft een woordvoerder van het schap gezegd.

In de Achterhoek is maandag en dinsdag extreem veel regen gevallen. Het waterpeil in de Boven-Slinge is daardoor gestegen naar 40,65 meter boven NAP. Als het woensdag opnieuw gaat regenen en het peil stijgt door naar 40,80 meter, opent het schap een stuw, zodat het reductiereservoir bij de Slingeplas volloopt.

Eigenaren van weilanden in het overloopgebied zijn woensdagmorgen door het schap gewaarschuwd. Een schapenboer moet zijn dieren van het land halen. Als het gebied onder water gezet moet worden, krijgen de boeren een schadevergoeding.

Zomer

Het noodoverloopgebied bij de Slingeplas is voor zover het schap weet nog nooit eerder in de zomer gebruikt. De afgelopen twee dagen is er echter in de Achterhoek meer regen gevallen dan gewoonlijk in een hele maand. Voor woensdagmiddag wordt opnieuw regen verwacht.