Het Bureau Medicinale Cannabis van het ministerie van Volksgezondheid gaat wiet leveren voor een Utrechts experiment met hasjverstrekking aan mensen met psychiatrische problemen.

Het gaat om een cannabisvariant die angsten, psychotische aanvallen en slapeloosheid dempt.

Het 'behandelexperiment' is volgens wethouder Victor Everhardt van Utrecht een van de twee initiatieven die de gemeente ondersteunt om het gebruik van wiet uit de criminele sfeer te halen.

Het andere experiment is de oprichting van de Social Cannabis Club Domstad (SCCD), een wietclub waarin 100 volwassenen cannabis telen voor eigen gebruik. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie geeft die plannen vooralsnog weinig kans.

Opheffing opiumwet

De SCCD gaat woensdag een ontheffing van de Opiumwet aanvragen, zodat het telen van wiet voor eigen gebruik niet strafbaar is.

Minister Ivo Opstelten (Justitie) had al aangekondigd dat hij daar meteen een stokje voor gaat steken, maar volgens Everhardt gaat het hem helemaal niet aan: ''De wietclub vraagt geen ontheffing bij Justitie maar bij Volksgezondheid, omdat de club is opgericht om de negatieve effecten van cannabisgebruik op de gezondheid tegen te gaan."

"De Opiumwet voorziet in die gevallen in een ontheffing. Het college ziet een positieve uitkomst van de aanvraag daarom met vertrouwen tegemoet.", vervolgt de minister.

Weinig mogelijkheden

Opstelten kende het verhaal over de club woensdag alleen nog maar uit de media, maar ziet weinig of geen mogelijkheden. Genoemde aanvraag hoort wel thuis bij VWS, maar wordt afgestemd met hem. Het kabinet spreekt immers met één mond, betoogde de minister.

Het Utrechts experiment met hasjverstrekking aan mensen met psychiatrische problemen kan wel. In Utrecht lopen ongeveer 80 verslaafden met een chronische psychotische stoornis op straat, aldus de gemeente. Zij zijn moeilijk te behandelen en dat komt mogelijk doordat de wiet die ze gebruiken psychoses uitlokt.

Een kleine groep mag meedoen aan het behandelexperiment, waarvoor het ministerie de wiet levert. Verslavingsinstellingen en onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) gaan uitzoeken of het gecontroleerd aanbieden van de juiste soort cannabis hen wel helpt. Het experiment start in het najaar.