De maximale jeugdstraffen die Wesley C. en Polly W. kregen voor de zogeheten Facebookmoord zijn onherroepelijk geworden.

Zowel het Openbaar Ministerie (OM) als de veroordeelden leggen zich neer bij de straffen die het gerechtshof in Arnhem twee weken geleden oplegde en stappen niet naar de Hoge Raad.

Dat hebben het OM en de advocaten van beide veroordeelden dinsdag laten weten.

Het OM liet dinsdag weten in het vonnis geen aanknopingspunten te zien om de zaak aan de Hoge Raad voor te leggen. Advocaat van de 17-jarige Polly W. David Moszkowicz gaat ook niet in cassatie, omdat hij daar het nut niet van inziet. "Als het OM wel cassatie had ingesteld, hadden wij dat voor de vorm misschien ook gedaan. Maar ik was het al niet van plan en het OM kennelijk ook niet." 

Guy Weski, de raadsman van de 18-jarige Wesley C. laat alleen weten dat ook namens C. geen cassatie wordt ingesteld. "Dat hebben wij samen zo besloten. We willen ons richten op de toekomst." 

Jeugddetentie

C. en W. kregen van het hof twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs wegens het uitlokken van moord. Het OM had vanwege de ernst van de zaak straffen volgens het volwassenenstrafrecht van vijf jaar cel en tbs geëist. 

Het hof in Arnhem ging daar niet in mee omdat de twee tieners volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar zijn. 

Deuropening

In de Facebookmoordzaak werd Polly’s gewezen hartsvriendinnetje Winsie Hau (15) uit Arnhem in januari 2012 in de deuropening van haar huis neergestoken door de toen 14-jarige Jinhua K.

Ze overleed 5 dagen later. Jinhua handelde in opdracht van de toen nét 16-jarige Arnhemse Polly en haar Rotterdamse vriendje Wesley van toen 17. Winsie zou op Facebook geroddeld hebben over Polly’s avonturen met jongens, waarna ze dood moest.

Jinhua K. kreeg één jaar cel en jeugd-tbs zoals ook was geëist. Daarin volgde geen hoger beroep.