Een 52-jarige tbs'er is dinsdag veroordeeld tot twee jaar extra celstraf vanwege een steekpartij tijdens onbegeleid verlof in maart. Tegen de man was vier jaar celstraf geëist.

De rechtbank legde niet opnieuw tbs op omdat zijn stoornis en beperkte ontwikkeling slechts een geringe rol hebben gespeeld bij het nieuwe misdrijf, aldus de uitspraak.

De tbs'er was op visite in Eindhoven toen er ruzie ontstond. Hij werd tegen de grond geslagen.

Met een vleesmes uit de keuken heeft hij vervolgens het 31-jarige slachtoffer meerdere keren gestoken in de hals en in de borst. Het slachtoffer heeft het overleefd.

De rechter meent dat de verdachte zich mocht verdedigen, maar beoordeelt zijn reactie tegenover het ongewapende slachtoffer als buitensporig. "Door zo te handelen heeft verdachte de grenzen van de noodzakelijke verdediging ruimschoots overschreden", staat in het vonnis.

De rechtbank veroordeelde hem voor poging tot doodslag.

Risico

Het risico dat de man opnieuw in de fout zou gaan, was vooraf ingeschat als bovengemiddeld. Hij woonde begeleid in een huis van de forensisch psychiatrische kliniek in Vught en ging al regelmatig op verlof.

Hij werd tot tbs veroordeeld voor de gruwelijke moord op zijn vriendin in 2001 omdat hij vermoedde dat ze een affaire had. Hij sloeg en schopte haar en stak haar zeven keer met een mes. Ze werd vastgebonden aan handen en enkels. Hij maakte hij een eind aan haar leven door een grindtegel op haar hoofd te laten vallen.