Het proces tegen de zes verdachten van de kunstroof in Rotterdam is verdaagd tot 22 oktober. Dat heeft de rechter dinsdag op de eerste zittingsdag van het proces in Roemenië besloten.

Vorige maand werd het proces tot dinsdag verdaagd.

De advocaten van de verdachten vinden dat het strafdossier opnieuw moet worden opgesteld omdat de aanklager veel steken zou hebben laten vallen. De rechter ging daarin mee. Er zouden vormfouten in het dossier zitten. 

De zitting duurde ongeveer een uur. De advocaten kregen eerst uitvoerig de kans uit te leggen waarom ze vinden dat de kunstrovers hun straffen in vrijheid zouden moeten afwachten. Dat verzoek werd niet ingewilligd. 

Het is voor de rechter nu nog onduidelijk wie precies de benadeelde partij is, nu de advocaten zeggen dat de eigenaar van de gestolen schilderijen, de Triton Foundation, de verzekeringswaarde van 18 miljoen euro al in februari heeft ontvangen. 

Rekken

Alles wijst erop dat de advocaten van de inhoudelijke behandeling zo lang mogelijk willen rekken. Ze willen de verdachten ertoe bewegen de schilderijen terug te geven. 

Het proces liep dinsdag overigens direct uit op een ruzie tussen de rechter en een advocaat omdat die laatste gymschoenen droeg en te laat kwam.

Er was een schorsing van een paar uur en de advocaat eiste een andere rechter. Later was dat niet meer aan de orde en ging dezelfde rechter verder.

De advocaten vroegen dinsdag weer om berechting van de verdachten in Nederland, maar daar ging de rechter niet op in.

Kunsthal

De verdachten worden ervan beschuldigd dat ze betrokken waren bij de diefstal op 16 oktober vorig jaar van zeven waardevolle schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam.

De schilderijen werden naar Roemenië vervoerd om ze te verhandelen. Het zijn doeken van onder anderen Paul Gauguin, Claude Monet, Henri Matisse en Pablo Picasso.

Verbrand

Het is onzeker of de doeken nog bestaan. Roemeense deskundigen concludeerden na onderzoek dat zeker vier van de zeven meesterwerken zijn verbrand in de kachel van de moeder van een van de hoofdverdachten.

Zij staat zelf ook terecht. De asresten uit haar kachel worden deze maand voor een contra-expertise in Nederland onderzocht.

De verdedigers houden vol dat meerdere dan wel alle doeken nog bestaan en uiteindelijk kunnen worden teruggegeven aan Nederland.