Zedendelinquenten die zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik moeten een aantekening in het paspoort krijgen. 

Nederlandse pedoseksuelen maken nu volledig misbruik van de mazen in de (internationale) wetgeving en hebben vrij spel.

Dat stelt de kinderhulporganisatie Terre des Hommes in het adviesrapport 'Aanpakken, Oppakken, Doorpakken' naar aanleiding van kindersekstoerisme in het buitenland.

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is er vooralsnog niet voor te porrren.

Eerder pleitte Corinne Dettmeijer, de Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, al voor het intrekken van het paspoort van veroordeelde pedoseksuelen met een hoge kans op herhaling.

Hindernissen

De bestrijding van kindersekstoeristen kent volgens de hulporganisatie veel hindernissen. Het is niet alleen de geografische afstand, maar bijvoorbeeld ook de juridische beperkingen, bewijslast en afhankelijkheidspositie.

''De meeste hindernissen worden pas duidelijk nadat het delict is gepleegd, omdat onder meer de aangiftebereidheid van slachtoffers laag is.

Terwijl de Nederlandse overheid zich nu nog richt op een repressieve aanpak, bevinden de echte kansen voor een effectieve bestrijding zich juist in de fase voordat het delict gepleegd is", aldus Terre des Hommes.

Maatregelen

De hulporganisatie stelt dat Nederland preventieve maatregelen moet nemen om te voorkomen dat (potentiële) plegers naar ontwikkelingslanden reizen om daar kinderen te misbruiken.

''Nederland is nota bene het enige westerse land van waaruit meer kindersekstoeristen in Cambodja worden vrijgesproken dan veroordeeld. Zeker 90 procent van de buitenlanders die daar zijn opgepakt voor kindermisbruik, zijn voor dergelijke misdrijven al eerder in eigen land veroordeeld."

Verminking

De geestelijke en fysieke verminking die kindermisbruik teweegbrengt, valt met geen pen te beschrijven, staat in het rapport.

''Het noopt tot verregaande maatregelen.’’ Een aantekening in het paspoort is volgens Terre des Hommes de meest logische, effectieve, kostenefficiënte, praktische en proportionele maatregel die de Nederlandse overheid kan opleggen.

Minister Opstelten is het daar echter niet mee eens. "Ik moet het rapport nog goed bekijken, maar mogelijk is het ook in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens". Hij voelt dan meer voor het innemen van het paspoort om te voorkomen dat veroordeelde pedoseksuelen uitreizen naar landen als Cambodja.

Het rapport wordt dinsdag om 12.00 uur in Nieuwspoort aangeboden aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.