De gemeente Harlingen heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd onderzoek te doen naar eieren die in de gemeente zijn aangetroffen met een hoog dioxinegehalte.

Dit maakte de gemeente Harlingen maandag bekend. De gemeente wil weten waarom de dioxinewaarden van de eieren zo afwijken van de rest van de provincie.

De eieren zijn aangetroffen bij 13 woningen die kippen houden in de gemeente. De eieren worden niet verkocht in de supermarkt. Grote hoeveelheden dioxine kunnen ernstige huidafwijkingen veroorzaken en verhogen de kans op kanker.

Volgens de NVWA is er op dit moment geen noodzaak voor een onderzoek naar de eieren. De NVWA zegt dat er meer regio's zijn die kampen met hoge dioxinewaarden. Ondanks de twijfels bij de NVWA vindt er op korte termijn wel een gesprek plaats met de gemeente Harlingen en GGD Friesland. Na dat gesprek besluit de NVWA of het de eieren verder wil onderzoeken.

Voor de gemeente Harlingen is het belangrijk dat de onderste steen boven komt. ''We willen weten waar de oorzaak ligt'', zei een woordvoerder van de gemeente.