Het Van Gogh museum in Amsterdam heeft een nieuw schilderij van Vincent van Gogh ontdekt. Dat maakte directeur Axel Rüger van het museum maandagochtend bekend. 

Het gaat om een werk uit 1888. Het schilderij, genaamd Zonsondergang bij Montmajour, werd aangetroffen in een privé-collectie.

Twee onderzoekers van het museum hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar het schilderij en trekken daaruit de conclusie dat het van de beroemde kunstenaar moet zijn. De toeschrijving aan Van Gogh is gebaseerd op de stijl, de techniek, de verf, het doek, de voorstelling, brieven van de kunstschilder en de herkomst.

Bekijk de onthulling van het schilderij:

''Stilistisch en technisch gezien zijn er talrijke parallellen met andere schilderijen van Van Gogh uit de zomer van 1888'', zeggen de onderzoekers, Louis van Tilborgh en Teio Meedendorp. Het werk maakte in 1890 deel uit van de collectie van Theo van Gogh, de broer van Vincent, en werd in 1901 verkocht.

De locatie op het schilderij is herkend: een landschap niet ver van de Zuid-Franse plaats Arles bij de heuvel Montmajour. Van Gogh maakte in Arles wereldberoemde werken als Zonnebloemen en De slaapkamer. Ook zijn er twee brieven van de kunstenaar uit de zomer van 1888 die letterlijk naar het schilderij verwijzen.

''Een ontdekking van dit kaliber is in de geschiedenis van ons museum nog nooit voorgekomen'', zei directeur Axel Rüger.