De politie heeft zondag in Den Haag een bijeenkomst van 41 moslims beëindigd.

"Wij hadden nadrukkelijk het idee dat ze een manifestatie of betoging aan het voorbereiden waren, en die was niet aangemeld", laat een politiewoordvoerder weten.

Vijf mensen wilden wilden niet meewerken met de identiteitscontrole, waarna ze werden aangehouden. "De sfeer was wat stekelig. Er was wat duw- en trekwerk, waarop we licht fysiek geweld hebben toegepast." Nadat hun identiteit was vastgesteld zijn ze vrijgelaten.

De politie werd vorige week geconfronteerd met een foto waarop orthodoxe moslims te zien zijn op een trapveldje in het Laakkwartier met een vlag die wordt toegeschreven aan jihadstrijders van de terreurgroep Isis. "We hebben daarna flink doorgerechercheerd en de internetsurveillance uitgebreid", aldus de zegsman.

Barbecue

Toen de afgelopen dagen op internet berichten opdoken van een barbecue in de Rondiusstraat in de wijk Segbroek, vatte de politie die op als signalen van een soortgelijke bijeenkomst.

De 41 orthodoxe moslims, allen uit Den Haag, verbleven zonder aanwijsbaar doel op een sportveldje, zegt de woordvoerder, die eraan toevoegt dat ze niets illegaals deden. Een barbecue werd niet aangetroffen. "We hebben ze het dringende advies gegeven naar huis te gaan. Dat deden ze tussen 18.00 en 19.00 uur."

Of het ging om islamisten kon de woordvoerder niet zeggen. "Met een baard en een jurk ben je niet direct radicaal, daar wil ik van wegblijven."