Vele veteranen en nabestaanden van gevallenen hebben in Roermond deelgenomen aan de 26ste Nationale Herdenking van de gevallen Nederlandse militairen in het voormalige Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. 

Staatssecretaris Fred Teeven legde ten overstaande van duizenden toegestroomden zaterdag een krans bij het Nationaal Indië Monument 1945-1962.

De herdenking stond dit jaar voor het eerst mede in het teken van de 122 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld in de Koreaanse oorlog (1950-1953). Drie anderen worden tot op de dag van vandaag vermist. Aan deze VN-missie deed ook een Nederlands bataljon mee.

Aanleiding was het feit dat het dit jaar 60 jaar geleden is dat in Korea een wapenstilstand werd gesloten. Onder de soldaten die in Korea vochten, waren nogal wat veteranen uit de politionele acties in Indië. Deze mensen bezoeken traditioneel de jaarlijkse herdenking in Roermond..

Ceremoniële fly-over

''Wij willen in de toekomst een plek bieden waar alle gesneuvelde militairen van na de Tweede Wereldoorlog herdacht worden'', zei voorzitter Pascal Limpens van de organiserende stichting.

Vier F16-straaljagers voerden tijdens de minuut stilte een ceremoniële fly-over uit in de zogenoemde Missing Man Formation, waarbij een van de vliegtuigen zich uit de formatie losmaakte en omhoog vloog.

Indië

In het voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea kwamen meer dan 6200 Nederlandse militairen om het leven. Teeven zei dat er lang te weinig erkenning en aandacht is geweest voor deze oorlog.

In de Tweede Wereldoorlog vocht Nederland tegen de bezetter, zei Teeven. ''Maar in de koloniale oorlog werden wij gezien als bezetters en waren wij de verliezers.'' Hij zei blij te zijn dat er nu ook erkenning en aandacht is voor de veteranen die in Korea, Bosnië, Irak en Afghanistan hebben gevochten.

Airborne Wandeltocht

Zeker 30.000 wandelaars zijn zaterdag op pad gegaan voor de 67ste editie van de Airborne Wandeltocht. Dit grootste eendaagse wandelevenement ter wereld vormt een eerbetoon aan de ruim 1700 Britse en Poolse militairen die tijdens de Slag om Arnhem in 1944 het leven verloren.

Bij de officiële opening werd dit keer stilgestaan bij het afscheid van marsleider Pouwel Vos, die na 27 jaar zijn taken neerlegt.

De wandelaars lopen verschillende parcours, van 10 kilometer voor beginners tot 40 kilometer voor gevorderde lopers. Onderweg zijn er 15 medische ondersteuningsposten ingericht en is er muzikale ondersteuning van zo'n 30 muziekkorpsen.