Leeuwarden mag in 2018 de titel dragen van Culturele Hoofdstad van Europa. Dat is vrijdag bekendgemaakt in Amsterdam.

Naast Leeuwarden waren ook Eindhoven en Maastricht in de race om de titel.

Een 13-koppige jury, bestaande uit vertegenwoordigers uit het Europese en Nederlandse culturele veld, vergaderde 2 dagen over de presentaties van de kandidaatsteden. Ook legde ze bezoeken af aan de genomineerden.

Volgens juryvoorzitter Manfred Gaulhofer waren de juryleden het unaniem eens over de keuze voor Leeuwarden, al was het een moeilijke beslissing. ''Alle drie steden waren erg overtuigend.''

'Verbinden'

De drie steden hebben elk een uitgebreid bidbook gemaakt waarin zij hun culturele plannen ontvouwden. De hoofdstad van Friesland focust op ''het verbinden van mensen''.

Jaarlijks dragen twee steden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Voor 2018 mogen Nederland en Malta een stad aanwijzen. Eerder is de Maltese hoofdstad Valetta dus al benoemd tot culturele hoofdstad.

Eindhoven

Voor de titel in Nederland waren ook Den Haag en Utrecht in de race, maar zij vielen af bij een eerdere selectieronde in november.

De provincie Noord-Brabant en de vijf grote Brabantse steden willen ondanks het verlies van Eindhoven in de race om de titel toch door met de opgestelde ambities.

''Ook nu we geen Culturele Hoofdstad worden, zoeken we andere wegen om onze ambities waar te maken, samen met de gemeenten in Brabant. We mogen even onze wonden likken, maar niet te lang'', liet commissaris van de koning Wim van de Donk weten.

De provincie en de vijf grote steden hadden voor de kandidatuur van Eindhoven al 100 miljoen euro gereserveerd.

Maastricht

Ook Maastricht gaat door met een 'plan B', nu Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is geworden. ''We gaan met een lager budget toekomst bieden voor mensen in de regio'', aldus burgemeester Onno Hoes.

Ook de Limburgse gouverneur Theo Bovens zei ''heel teleurgesteld'' te zijn. ''Maandag gaan we met de Euregio bekijken wat we gaan doen'', zei hij.

De jury heeft het Nederlandse advies overhandigd aan minister Jet Bussemaker (Cultuur), die samen met haar collega's uit de Europese Unie in het voorjaar de culturele hoofdstad formeel aanwijst.