De voor terrorisme veroordeelde Samir A. is vrijdag vrijgelaten. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) benadrukt dat hij wel aan een aantal voorwaarden moet voldoen.

Hij mag niet opnieuw strafbare feiten plegen, niet in de gemeenten Den Haag en Zoetermeer komen, heeft een contactverbod met een aantal personen en hij mag niet met de media praten. Ook moet hij in Nederland blijven.

Die laatste voorwaarde houdt in dat Samir niet mag emigreren - zoals hij zelf graag wil - zolang hij nog in het voorwaardelijke deel van zijn gevangenisstraf zit. Dat deel duurt nog ruim vier jaar.

Hij wil met zijn vrouw en kinderen naar de Verenigde Arabische Emiraten om daar een nieuw leven op te bouwen, omdat hem dat in Nederland niet mogelijk lijkt. Het OM wil dat hij in Nederland blijft in het belang van de openbare veiligheid. Om te verzekeren dat hij zich aan deze voorwaarde houdt, krijgt A. een enkelband om en wordt zijn paspoort ingenomen.

Doelwitten

A. werd veroordeeld tot gevangenisstraffen van vier en negen jaar door respectievelijk het hof Amsterdam (2007) en het hof Den Haag (2008) voor het voorbereiden van een (terroristische) aanslag. Mogelijke doelwitten waren onder meer het Binnenhof in Den Haag en de geheime dienst AIVD, die inmiddels in Zoetermeer is gevestigd.

Het OM wil niet zeggen met wie Samir A. geen contact mag hebben. Het mediaverbod is hem opgelegd voor zijn eigen rust en omdat justitie denkt dat het voor maatschappelijke onrust kan zorgen als interviews met hem worden gepubliceerd. De reclassering en de politie houden in de gaten of Samir A. zich aan de voorwaarden houdt.

Teleurgesteld

A.'s advocaat Tamara Buruma toonde zich vrijdag teleurgesteld over het opgelegde emigratieverbod, vooral omdat de rechtbank het OM heeft geadviseerd deze voorwaarde te heroverwegen. Het OM had overigens liever gezien dat A. voorlopig nog niet op vrije voeten was gekomen, omdat hij er nog radicale denkbeelden op na zou houden.

Volgens Buruma zal A. zich aan de voorwaarden houden. De raadsvrouw weet nog niet of zij deze in een later stadium nog zal aanvechten. Dat zou dan via een kort geding moeten.

Hoe A. zelf over de voorwaarden denkt, wil Buruma niet zeggen. ''Dat zou in strijd zijn met het mediaverbod.''

Zie ook: Samir A. kreeg bekendheid door Hofstadgroep