Er is geen sprake van dat buurtinterventieteams in de Haagse Schilderswijk volgens islamitische normen de orde handhaven. 

De teams opereren onder het gezag van van de politie en die bepaalt wat er gebeurt. De ministers Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) benadrukten dat donderdag in de Tweede Kamer, nadat er door diverse Kamerleden vragen over waren gesteld.

Het debat ging over mediaberichten dat in de Schilderswijk een 'shariadriehoek' zou bestaan, waar orthodoxe moslims hun leefregels opleggen aan anderen. Asscher ontkende eerder al dat dit het geval is. Hij onderstreepte donderdag dat ''ongeoorloofde sociale druk'' niet getolereerd wordt in de Nederlandse samenleving en dat de overheid zo nodig daartegen optreedt.

Onderzoek

De PVV wil een onderzoek naar de omvang van 'shariawijken' in Nederland, maar daarvoor lijkt geen steun te bestaan in de Kamer. ''We hebben al genoeg onderzoek'', zei Malik Azmani (VVD). Wel maakt de Kamer zich zorgen over integratieprobleem in achterstandswijken.

Asscher is in overleg met gemeenten met probleemwijken. De Schilderswijk is volgens hem niet uniek in Nederland. De minister staat daarbij open voor suggesties, zoals het vaker inzetten van de 'Rotterdamwet', waarmee eisen gesteld kunnen worden aan nieuwkomers in een wijk.

Asscher voelt niet voor het verplicht mengen van scholen, zoals SP'er Jasper van Dijk opperde. Volgens hem biedt dat geen oplossing voor problemen zoals die in de Schilderswijk bestaan.