Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is ''geschrokken" na de berichten dat veel vlees dat uit het slachthuis komt en uiteindelijk wordt opgegeten door mensen, is besmet met bacteriën als E.coli. 

Het CBL liet dat woensdag weten.

De bacterie komt op het vlees terecht doordat vaak de darmen van de geslachte dieren kapot worden geprikt, waardoor er mest op het vlees terechtkomt. Volgens een van de keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector in de uitzending zit er poep op ongeveer 60 procent van de karkassen.

''Als Zembla concrete bewijzen heeft dat regels niet worden nageleefd en toezicht faalt, wil het CBL onmiddellijke openheid. Supermarkten nemen hygiëne en voedselveiligheid zeer serieus", stelt het CBL. De organisatie zegt dat voedselveiligheid ''prioriteit nummer 1" is en ''daarom te serieus is om een televisieprogramma te promoten''.

Gevaar

Het CBL stelt dat, als Zembla bewijs heeft dat er een gevaar is voor de volksgezondheid, de redactie wettelijk verplicht is dit te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ''zodat de autoriteit maatregelen kan treffen. Misstanden dienen keihard te worden aangepakt."

Een van de keurmeesters zegt in het programma over de poep op karkassen: ''Het komt door een te hoge bandsnelheid, mensen die hun handen niet ontsmetten of hun messen niet schoonmaken.''

Goedkoop

Een woordvoerder van voedselwaakhond Foodwatch zegt dat de poep op het vlees een is consequentie van het systeem dat door de industrie zelf is ontwikkeld om zo goedkoop mogelijk te produceren. ''We zijn niet verbaasd dat het gebeurt, maar dat maakt het niet minder onacceptabel. De veiligheid voor consumenten zou altijd voorop moeten staan."

De voedselwaakhond, die voor de belangen van consumenten opkomt, pleit voor een andere inrichting van het systeem om voedsel te produceren. ''Kwaliteit moet het belangrijkste zijn. Als iedereen blijft strijden om de laagste prijs, blijf je dit soort schandalen houden."

Officieel moeten slachterijen de mest ruim wegsnijden van de rest van het vlees, maar dat zou in de praktijk niet gebeuren. In plaats daarvan wordt het met water weggespoeld of afgeveegd. ''Zodat het helemaal verspreid raakt over het vlees.''