Voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman gaat bij de recherche werken zodra hij zijn 'herintredingsprogramma' bij de politie heeft voltooid.

Dat heeft de Amsterdamse politie dinsdag bekendgemaakt.

Brinkman heeft geen ontslag genomen toen hij in 2006 Kamerlid werd, maar kreeg 'politiek verlof'. Hij hoefde niet te werken en kreeg geen salaris, maar had nog wel een arbeidsovereenkomst. De 48-jarige politicus werkte al sinds 1985 bij de politie. 

Maandag is Brinkman begonnen met een herintredingsprogramma "om opgeleid en bijgeschoold te worden", meldt de politie. "Na afronding hiervan wordt hij geplaatst binnen de recherche."

AIVD

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) doet onderzoek naar de betrouwbaarheid en integriteit van Brinkman. Voor het vervullen van bepaalde functies binnen het politiekorps is een zogenoemde verklaring van geen bezwaar vereist.

De AIVD onderzoekt nu of Brinkman die verklaring krijgt. Afhankelijk van de uitkomst wordt bepaald welke functie hij krijgt binnen de recherche.

De AIVD doet onderzoek naar de betrouwbaarheid en integriteit van een persoon als die in aanraking komt met vertrouwelijke informatie of staatsgeheimen, zo staat te lezen op de website van de dienst.

Dat de politicus, die namens zijn eigen Onafhankelijke Burgerpartij (OBP) lid is van de Provinciale Staten van Noord-Holland, in aanraking is geweest met justitie, hoeft geen belemmering te zijn voor het verkrijgen van zo'n verklaring. Het veiligheidsonderzoek kijkt wel naar eventuele justitiële contacten, maar die zijn niet per se doorslaggevend.

Rechtszaak

Tegen Brinkman loopt nog een rechtszaak. Hij staat in hoger beroep terecht voor bedreiging van een aannemer met een bijl.

Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbergsberg liet aan de NOS weten nog niet vooruit te willen lopen op de zaak. "Als de uitspraak er is, wordt op dat moment een afweging gemaakt op basis van de toelichting en wat erachter zit. Dat moeten we individueel bekijken."

De Amsterdamse politie maakte maandag bekend dat Brinkman weer aan de slag was gegaan, maar gaf toen geen details.

Brinkman is nog lid van de Provinciale Staten van de provincie Noord-Holland. Daar begon hij in maart 2011 namens de PVV, maar na zijn vertrek uit de partij van Geert Wilders vertegenwoordigt hij zijn eigen Onafhankelijke Burger Partij (OBP).