Met vijf jaar celstraf voor een 34-jarige Culemborger heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag de strafzaak over de gewelddadige overval in Voorthuizen van 8 augustus 2012 afgerond. 

Bij die geruchtmakende overval door vier personen op een echtpaar in hun woning, raakte het echtpaar flink gewond. De bewoner werd drie keer in zijn been geschoten en stak vervolgens een overvaller uit Ede dood met een mes.

Het Openbaar Ministerie (OM) had acht jaar cel geëist tegen de Culemborger voor zijn rol. Een man uit Beekbergen (26) kreeg in juli 8 jaar cel voor deze én een andere overval. Een vrouw uit Arnhem (29) kreeg twee jaar cel. Zij belde aan zodat de anderen naar binnen konden.

De vier overvallers hadden het echtpaar met dure motoren op een trailer gezien en volgden hen vanaf een terrasje in Otterlo. Bij de Voorthuizense woning vroeg de Arnhemse aan de bewoners of ze naar de wc mocht. De drie mannen uit Ede, Beekbergen en Culemborg drongen er achteraan naar binnen.

Beide bewoners werden ernstig mishandeld en de Edenaar beschoot de bewoner met een vuurwapen. Even later stak de bewoner de 27-jarige Edenaar veertien keer met een mes, wat fataal bleek. De bewoner wordt daar niet voor vervolgd.