Topcriminelen Danny K., Dick V. en Willem Holleeder zijn jarenlang in openbare ruimten afgeluisterd. 

Hun gesprekken werden in onder meer een winkel, een hotel en een lunchroom afgeluisterd met microfoons die op afstand in- en uitgeschakeld konden worden, blijkt uit de uitzending van Nieuwsuur van zaterdagavond.

Nieuwsuur heeft het strafdossier in de zaak tegen de drie verdachten ingezien. Daarin komen de afluisterpraktijken, die overigens wettelijk zijn toegestaan, naar voren.

Net als K. wordt V., een vechtsporter en sportschoolhouder, verdacht van het runnen van een criminele organisatie, die verantwoordelijk was voor witwassen, drugshandel, afpersing en bedreiging.

De klap die Willem Holleeder op 27 oktober een gebroken kaak bezorgde, is opgenomen in de aanklacht V. Een ruzie tussen de twee mannen op een caféterras in Amsterdam-Zuid leidde tot een handgemeen, waarbij Holleeder het onderspit delfde.

Openbare zitting

Dick V. (48) moet maandag samen met medehoofdverdachte Danny K. (44) voor het eerst op een openbare zitting terechtstaan in het zogeheten Andesonderzoek van het Openbaar Ministerie (OM). Ook Holleeder is verdachte in de zaak, maar hij zit niet meer in voorarrest. Zijn zaak komt maandag nog niet aan bod.

Op 27 mei arresteerde de politie tien verdachten. Alleen Holleeder, V. en K. bleven toen in de cel, de anderen werden heengezonden om de volgende stappen van justitie thuis af te wachten. Onder hen ook de vriendin van Danny K., Angela van H., een ex-partner van voetballer Patrick Kluivert.

Dick V.’s advocaat Nico Meijering bevestigt dat de kaakslag aan Holleeder pas onlangs aan de aanklacht is toegevoegd. Het OM wil dat V. ook voor dit feit ook na maandag in voorarrest blijft. Meijering wil verder geen commentaar geven.

Dick V. en Holleeder zouden hun ruzie later weer hebben bijgelegd. Holleeder heeft destijds geen aangifte gedaan.

Afpersing

Justitie verdenkt Holleeder van betrokkenheid bij de afpersing van Theo Huisman, gewezen voorman van de Hells Angels. Holleeder (55), die anderhalve maand vastzat, zou een bijrol hebben vervuld. Hij kwam begin 2012 vrij nadat hij een jarenlange celstraf had uitgezeten wegens afpersing.

Het landelijk parket van het OM heeft de Andeszaak aangebracht bij de rechtbank in Haarlem. De zitting maandag is pro forma, inhoudelijk zal de zaak pas later worden behandeld.