De ruim 200 kilo cocaïne die de achterliggende reden zou zijn geweest voor de moorden in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam, is in februari gevonden in België.

Dat meldt revu.nl zaterdag. De drugs hadden volgens het blad via de Antwerpse haven België ingesmokkeld moeten worden om daar te worden verhandeld.

De Amsterdamse criminelen geloofden niet dat de drugs niet waren aangekomen in Antwerpen haven, maar namen aan dat deze goedkoop op de markt zouden zijn gebracht door de Belgische handelaars, aldus Revu.

Het mislukte cocaïnetransport zou vervolgens aanleiding zijn geweest voor een geweldsgolf met onder andere drie moorden in Amsterdam. Hieronder was de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012, waarbij de 21-jarige Saïd el Yazidi. en de 28-jarige Youssef Lkhorf. om het leven kwamen. 

Sporttassen

Revu is vrijdag door het Openbaar Ministerie op een bericht uit maart van persbureau Belga gewezen, waarin de douane melding maakt van een vangst van 225 kilo cocaïne op 23 februari. De drugs zaten verstopt in vijf sporttassen in een container met "verhuisgoederen" uit Chili. Er werden destijds geen verdachten aangehouden.

Het Openbaar Ministerie liet al eerder weten verbanden tussen het geweld in Amsterdam en Antwerpen te zien. Zo is de moord op de 36-jarige Najib Bouhbouh afgelopen oktober in de Belgische havenstad door het OM in Amsterdam overgenomen wegens verwevenheid met onder andere de schietpartij in de Staatsliedenbuurt.