In een huis aan de Loodsgracht in Den Helder zijn zaterdag behalve vormen van munitie ook verpakkingen met chemicaliën gevonden.

Het werk werd daarom tijdelijk stilgelegd, liet een woordvoerder van de politie weten. De aangetroffen munitie bestaat uit verschillende soorten patronen voor geweren. 

Inmiddels wordt er weer gezocht in de woning: de chemicaliën die zijn afgevoerd bleken niet gevaarlijk voor de omgeving. Het is nog niet helemaal duidelijk om welke stoffen het ging.

Voor de derde dag op rij wordt het huis doorzocht op explosieven. Vrijdag werd in het pand munitie gevonden en donderdag twee geweergranaten. Dat is allemaal op het strand tot ontploffing gebracht. De bewoonster zit sinds vrijdag vast.

Limonadesiroop

Het doorzoeken van het huis duurt lang, omdat het helemaal vol ligt met spullen. ''Van oud papier tot hout en kratten limonadesiroop van vijf jaar oud'', aldus de politie. Bovendien moet het pand her en der gestut worden, voordat het personeel veilig naar hoger gelegen verdiepingen kan.

De omgeving is afgezet, al is zaterdagavond dat gebied wel verkleind. Daardoor heeft het verkeer minder overlast. Buurtbewoners moeten in een straal van 50 meter tijdens de huiszoeking hun huis uit. 's Nachts mogen zij wel thuis slapen. Wie dat niet wil, kan op kosten van de gemeente in een hotel overnachten. Afgelopen nacht hebben ongeveer 20 mensen daar gebruik van gemaakt, meldde een woordvoerder van de gemeente.

Rond 18.00 uur is het zoekwerk voor zaterdag afgerond. Op zondag wordt het huis verder doorzocht. Volgens een woordvoerder van de politie kan het onderzoek de hele volgende week nog in beslag gaan nemen.