In Callantsoog is vrijdagmiddag de bewoonster opgepakt van het huis in Den Helder waar al de hele dag naar explosieven wordt gezocht. 

Dat heeft de politie laten weten. De vrouw was aan het fietsen. Ze is overgebracht naar het bureau en wordt daar gehoord.

In het vervallen pand aan de Loodsgracht werden donderdag twee geweergranaten gevonden. Daarop is de buurt afgezet. Vrijdag is ook munitie in het pand aangetroffen. Deze is direct vernietigd.

Zaterdag gaat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verder met het doorzoeken van het huis op explosieven. ''We hebben pas een kwart van het huis gedaan, dus we zijn nog wel even bezig'', zei een politiewoordvoerder.

Verzamelaarster

Het pand ligt tot de nok toe vol met ''van alles en nog wat. De bewoonster is een verzamelaarster.'' Zij blijft naar verwachting nog enige tijd vastzitten.

Zolang het huis wordt onderzocht en ontruimd, moeten de omwonenden overdag hun huizen uit. Ze kunnen wel in hun eigen woning slapen. Wie niet thuis wil slapen, kan op kosten van de gemeente de nacht in een hotel doorbrengen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben vier buren daar donderdagavond gebruik van gemaakt en 21 jongeren die in een pand van het Leger des Heils in de buurt wonen.

Bijeenkomst

Vrijdagavond is er opnieuw een informatiebijeenkomst voor omwonenden met burgemeester Koen Schuiling.

Den Helder doet aangifte van bedreiging en het in gevaar brengen van levens, liet Schuiling weten. Wat de bedreiging precies inhoudt, is niet bekendgemaakt.