De politiecommissaris die sinds ruim een jaar bezig is met de organisatie van een nucleaire top in Nederland is deze week uit zijn functie gezet. 

De integriteit van de man, Tom Driessen, wordt in twijfel getrokken door inlichtingendienst AIVD en dat is reden hem per direct terug te trekken.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Nationale Politie donderdag na berichtgeving van NRC Handelsblad. De korpsleiding betreurt de gang van zaken.

Driessen, voormalig hoofd van de nationale recherche, stapte twee jaar geleden op als tweede man bij Europol, nadat was gebleken dat hij vertrouwelijke informatie had doorgespeeld aan een bevriende Nederlandse collega die had gesolliciteerd naar een topfunctie bij de Europese politieorganisatie.

Driessen keerde terug naar de Nederlandse politie. Hij zou geen leidinggevende functie meer krijgen, maar zich bezighouden met projecten.

Projectleider

Vorig jaar werd Driessen benoemd tot projectleider van de Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden, die de Nuclear Security Summit (NSS) in maart in Den Haag voorbereidt. 

Op deze tweedaagse conferentie komen leiders van zo'n zestig landen bijeen om te praten over de strijd tegen nucleair terrorisme. Wereldleiders als Barack Obama, Vladimir Poetin en Ban Ki-moon komen dan naar Nederland.

Veiligheidsonderzoek

De AIVD heeft afgelopen maand veiligheidsonderzoek naar Driessen verricht en is niet voornemens de voor zijn functie benodigde Verklaring van geen bezwaar af te geven, bevestigt de politiewoordvoerder. De politie weet officieel niet waarom.

NRC Handelsblad schrijft dat de politieman volgens de inlichtingendienst niet integer genoeg wordt geacht vanwege de affaire bij Europol, die aan het licht was gebracht door het Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF. De AIVD zou Driessen verwijten 'onvoldoende open' te zijn geweest over dit incident.

Tweede man Arno Julsing neemt de werkzaamheden van Driessen waar tot er een opvolger is. Die wordt snel benoemd, verzekert de zegsvrouw.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) bevestigde donderdag de gang van zaken. Doordat Driessen geen verklaring van geen bezwaar kreeg, voldoet hij niet aan de voorwaarden. ''En dan houdt het op.'' Opstelten vindt niet dat er een fout is gemaakt bij de benoeming van Driessen. Volgens de minister is het op zich iemand ''met goede capaciteiten''. Opstelten wilde verder niet op de zaak ingaan.