De burgemeester van een gemeente wordt voortaan betrokken bij de beslissing om camerabeelden van een misdrijf in zijn gemeente te publiceren.

Dit met het oog op mogelijke problemen met de openbare orde. Dat liet hoofdofficier van justitie in Den Bosch, Bart Nieuwenhuizen, woensdag weten in de uitzending van Knevel & Van den Brink.

Nieuwenhuizen zei dat naar aanleiding van de uitspraak van de rechter over de mishandeling van een man in Eindhoven. Na het tonen van beelden van de daders, ontstond een heksenjacht naar de verdachten.

De voornaamste daders van de mishandeling van een 22-jarige man in Eindhoven afgelopen januari kregen woensdag lagere straffen, omdat volgens de rechter het Openbaar Ministerie (OM) de beelden te snel had ingezet.

Nieuwenhuizen zei in het programma dat het OM voortaan ''iets slimmer'' om zal gaan met beelden, maar daar niet van af zal zien. ''We hebben geleerd dat het uit de hand kan lopen via social media, dus we gaan nog zwaarder wegen of we getrapt beelden kunnen laten zien. Maar we willen de kracht van dit opsporingsmiddel niet weggooien.''

Privacy

Nieuwenhuizen benadrukte in de uitzending nogmaals dat, voordat de beelden van de mishandeling werden verspreid, uitgebreid onderzoek is gedaan. ''De bescherming van de privacy is ook een afweging die wij hebben gemaakt. Wij hebben het opsporingsbelang zwaarder laten wegen en vonden dat dat noodzakelijk was om dit misdrijf op te lossen.''

Het OM gaat in beroep tegen twee van de drie opgelegde straffen. Hoofdverdachte Brent L. (nu 18) kreeg woensdag tien maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan vier woorwaardelijk, terwijl twee jaar tegen hem was geëist.

Tegen medeverdachte Tom K. (17) werd een jaar cel geëist, maar hij kreeg woensdag zes maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan drie voorwaardelijk.