Een 41-jarig lid van de motorclub Satudarah moet wat het Openbaar Ministerie betreft voor 10 jaar de cel in wegens een poging tot moord in Apeldoorn. 

Semuel de J. schoot op klaarlichte dag in augustus vorig jaar een plaatsgenoot neer. Het slachtoffer zou een aspirant-lid van de motorclub zijn. Hij raakte zwaargewond.

Volgens de officier van justitie kreeg De J. groen licht van de motorclub na overleg, zei ze woensdag op de zitting van de rechtbank Zutphen. Hij mocht de kwestie oplossen, maar wel ''zonder hesje aan'', zodat er geen link met de motorclub zou zijn.

De verdachte heeft bekend te hebben geschoten. In het clubhuis van de chapter in Enschede zou de kwestie besproken zijn. De J. zweeg over zijn banden met de club.

Geld

Verdachte en slachtoffer zouden een conflict over een lening hebben. Na een gesprek hierover schoot de verdachte vier kogels van dichtbij af naar zijn plaatsgenoot.

Deze werd onder meer in zijn been en onderlichaam geraakt. Volgens de officier sms'te de verdachte de man dat hij het zat was te wachten op zijn geld.

Leden van de motorclub zijn ook gehoord in het onderzoek, maar die deden er het zwijgen toe.

Poging tot moord

Volgens de advocaat van de verdachte was er helemaal geen sprake van een poging tot moord. ''Waarom schoot hij dan niet op het moment dat het slachtoffer op de grond lag?'' De raadsman bepleitte vrijspraak. De rechters verwierpen zijn verzoek tot onmiddellijke invrijheidsstelling.

De uitspraak is op 11 september.