Boswachter Erik de Bruijn van Staatsbosbeheer heeft aangifte gedaan van de diefstal van ongeveer 150 tondelzwammen uit het beukenbos bij Renkum op de Veluwe. 

Volgens De Bruijn zijn er in enkele weken tijd al tussen de 1.000 en 2.000 van deze paddenstoelen uit Gelderse en Utrechtse bossen gestolen, zei hij woensdag.

Tondelzwammen zijn grote, keiharde plakkaten die op de stam van beuken groeien. De zwam doet er ongeveer twintig jaar over om een behoorlijke omvang te krijgen. Om ze te oogsten is een zaag of een bijl nodig.

''En aangezien ze ook op grote hoogte weggekapt zijn, moeten de daders een ladder hebben gebruikt. Dat wijst op georganiseerde rooftochten'', aldus de boswachter.

Verdovende werking

De natuurbeheerders hebben geen idee waarom rovers het ineens op de tondelzwammen hebben voorzien. De Bruijn: ''Het is nooit eerder op deze schaal voorgekomen.

De zwammen moeten geld waard zijn, maar wij hebben nog niet ontdekt waar de afzetmarkt dan zit.'' In Aziatische landen wordt aan de paddenstoel een medicinale werking toegeschreven. De zwam zou ook een verdovende werking hebben.

Makkelijk toegankelijke beukenbossen zijn volgens De Bruijn ondertussen vrijwel leeggeroofd. Toezichthouders hebben afgesproken om de meer verborgen plekken waar nog zwammen groeien scherp in de gaten te houden.