Alpe d'HuZes wordt statutair losgekoppeld van de kankerstichting Inspire2Live, waar Alpe d'HuZes-oprichter Coen van Veenendaal aan is verbonden.

Dat vertelt Alpe d'HuZes-voorzitter Johan van der Waal woensdag in een videoboodschap op de website, waarin hij een toelichting geeft over wat de afgelopen dagen rond de organisatie mis is gegaan.

Dat de statuten worden gewijzigd, is een gevolg van een bestuursbeslissing die in januari van dit jaar is genomen. "We wachten nog op één handtekening", zegt Van der Waal.

Hij benadrukt dat er niet goed is gecommuniceerd, maar dat er niets onoorbaars is gebeurd. ''Wij blijven dan ook stellen dat wij dit niet voor ons zelf doen, maar voor de bestrijding van kanker. Daarvoor hebben wij al meer dan 100 miljoen euro opgehaald. Zo ben ik al sinds donderdag in mijn vrije tijd bezig de media te woord te staan.’’

Vaag

De voorzitter baalt ervan dat hij ook nu weer veel moet uitleggen omdat de oprichter in de nieuwe talkshow RTL Late Night op RTL 4 vaag deed over betalingen aan twee andere personen, Jan Gerrit Schuurman en Rob Snelders.

"Die zijn via de normale weg betaald, zoals iedereen via een gehonoreerde subsidieaanvraag bij het KFW Kankerfonds wordt betaald. Het is volstrekt logisch dat dergelijke mensen voor hun werk worden betaald, zoals ook wetenschappers voor hun onderzoekswerk betaald krijgen."

Hij noemt het "erg onhandig" van Van Veenendaal dat hij weer niet duidelijk is. "Ik heb hem nog steeds hoog zitten, maar in de communicatie is hij onhandig. Ik denk dan: wees daar toch duidelijk in, want er is niets verkeerds gebeurd rond de betaling van deze twee mensen", aldus Van der Waal.

Professionaliseren

De voorzitter geeft toe dat het de organisatie door het succes wellicht boven het hoofd is gegroeid. Daarom wordt er nu intern volop gediscussieerd over het professionaliseren van Alpe d'HuZes, verklaart Van der Waal.

"In hoeverre we naar een andere organisatievorm moeten, is wat ons betreft aan de raad van toezicht. Die moet dat maar bepalen. Wij geloven er nog steeds in dat dit kan met vrijwilligers. En dat is ook wat we nu communiceren."