Een leeg vliegtuig vliegt dinsdag naar het Afrikaanse eiland Zanzibar om tientallen Nederlanders op te halen die daar maandag uit een brandend hotel zijn geëvacueerd.

Dat meldde alarmcentrale Allianz Global Assistance.

De 72 Nederlandse gasten van het Paradise Beach Resort zijn opgevangen in een hotel in de buurt, maar de meeste vakantiegangers hebben aangegeven liever terug naar huis te gaan.

''Wanneer het gecharterde toestel terugvliegt, is nog niet bekend: waarschijnlijk woensdag of donderdag'', aldus een woordvoerder van Allianz.

Enkelfractuur

Een verpleegkundige van de alarmcentrale en een medewerker van touroperator TUI zijn ook op weg naar Zanzibar om de Nederlanders bij te staan. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is één Nederlander gewond geraakt als gevolg van de brand.

"Deze reiziger liep een lichte enkelfractuur op. De verpleegkundige komt echter ook om psychische hulp te verlenen aan de gasten". Of niet-Nederlandse hotelgasten gewond zijn geraakt, is niet duidelijk.

Paspoorten verbrand

Twee medewerkers van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam (Tanzania) zijn dinsdagmiddag op het eiland aangekomen om hulp te bieden. In een eerste bijeenkomst hebben zij geïnventariseerd waar de vakantiegangers behoefte aan hebben.

Veel Nederlanders hebben een tijdelijk reisdocument (laissez-passer) nodig voor hun vlucht naar huis, omdat hun paspoorten zijn verbrand. Aangezien ambassades maar een beperkt aantal laissez-passers op voorraad hebben, heeft de Nederlandse ambassade in het Zuid-Afrikaanse Pretoria een extra stapel naar Zanzibar gestuurd. Die komt dinsdagavond of -nacht aan, zodat de repatriëring geen vertraging oploopt.