In het hoger beroep in de zogeheten Facebookmoord heeft het gerechtshof in Arnhem Wesley C. (19) en Polly W. (17) dinsdag opnieuw veroordeeld tot maximale jeugdstraffen. 

Beiden kregen twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs wegens het samen uitlokken van moord.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in juli opnieuw dat de twee vanwege de ernst van de zaak volgens het volwassen strafrecht vijf jaar cel en tbs moesten krijgen.

Maar het hof meent net als de rechtbank dat jeugd-tbs een betere behandeling biedt, wat de samenleving uiteindelijk beter zal beveiligen tegen herhaling.

In de Facebookmoordzaak werd Polly’s gewezen hartsvriendinnetje Winsie Hau (15) uit Arnhem in januari 2012 in de deuropening van haar huis neergestoken door de toen 14-jarige Jinhua K.

Bekijk de uitspraak:

Verklaringen afstemmen

In hoger beroep wezen Wesley C. en Jinhua K., met nieuwe verklaringen naar Polly als enig brein achter de tienerhuurmoord. Het hof gelooft echter dat de jongens in een justitiebusje en in een leefgroep verklaringen hebben kunnen afstemmen en blijft Polly W. en Wesley C. zien als gezamenlijke opdrachtgevers.

Zij maakten hun plannen al na een ruzie in 2011, regelden Jinhua en bleven herhaald aandringen tot hij de opdracht uitvoerde.

De rechtbank koos eerder ook voor jeugdstraffen, wat voor het OM reden was voor hoger beroep. De ernst van de zaak leent zich in principe voor toepassing van volwassenenstrafrecht, vindt ook het hof, maar de persoonlijke aspecten van de jonge verdachten niet.

Jeugd-tbs

Wat vergelding betreft, benadrukte het hof dat ook de jeugd-tbs die volgt op jeugdcelstraf, nog kan oplopen tot 7 jaar.

Jinhua K. kreeg 1 jaar cel en jeugd-tbs zoals ook was geëist. Daarin volgde geen hoger beroep.