De twee Colombiaanse verdachten van de brute dood van Nico Leeuwe in Groningen zijn maandag door de rechtbank in Groningen ieder veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar.

Nico Leeuwe (65), beter bekend als de boodschappenjongen van de rosse buurt, werd op 16 september 2011 dood gevonden in een gangetje bij zijn woning, pal naast de hoerenbuurt van Groningen.

Hij lag voorover op zijn gezicht. Om zijn keel en mond zat tape. Zijn voeten en handen waren vastgebonden met een handdoek. Leeuwe stierf door de uren durende verstikking een vreselijke dood.

De rechtbank betitelt de dood van Leeuwe niet als moord, omdat de twee verdachten niet specifiek naar de woning van Leeuwe waren gekomen om hem te vermoorden.

Hulpeloos

Het ging volgens de rechtbank om een zeer gewelddadige beroving die door het heftige geweld uitliep op de dood van Leeuwe.

De rechtbank neemt het de twee daders zeer kwalijk dat ze het slachtoffer volkomen hulpeloos achterlieten. De man kon door de tape om zijn mond niet om hulp roepen en lag in een ruimte waar hulp ook niet snel te verwachten was.

Hij moet volgens de rechtbank doodsangsten hebben uitgestaan in de uren voor zijn dood.