Dat de politie de video van de mishandeling in Eindhoven direct op internet heeft geplaatst was een stap te ver. Justitie had eerst met foto's van die videobeelden moeten proberen getuigen te zoeken.

Dat stelt Jan-Hein Kuijpers, advocaat van de jongste verdachte in deze zaak, in een interview met NU.nl. "Je weet van te voren dat je publieke beroering creëert als die band online wordt gezet. Ze hadden ook met foto's kunnen proberen getuigen te zoeken. Je hebt geen tien getuigen nodig, aan twee heb je genoeg."

Het online plaatsen van de film van de geruchtmankende gebeurtenis is voor Kuijpers dan ook één van de argumenten bij het pleiten voor vrijspraak van zijn cliënt, Stefano B. (15).

B. was met zeven andere jongens begin januari 2013 betrokken bij de mishandeling van een 22-jarige jongen aan de Vestdijk in Eindhoven. Het slachtoffer werd geschopt en geslagen en kreeg trappen tegen het hoofd terwijl hij op de grond lag.

Beveiligingscamera's registreerden de gebeurtenis en toen de politie de beelden naar buiten bracht kreeg de zaak veel aandacht in de media. Het slachtoffer kwam er met een hersenschudding en verwondingen vanaf.

Publieke beroering

Als je zoiets ziet, dan is dat iets heel anders dan wanneer je er op maandag over leest in de krant, zegt Kuijpers. "Dit gebeurt elk weekend en overal, maar als je het ziet komt het heel anders over." De advocaat begrijpt de beroering die de video heeft veroorzaak goed. "Natuurlijk hebben die beelden een schokeffect. Voor mij ook, als ik dat zie als leek denk ik ook: dat kun je toch niet maken?"

Toch moeten de beelden volgens hem wel in perspectief worden gezien. De beelden geven meer indruk dan wat er feitelijk is gebeurd. "Het is natuurlijk niet goed te praten, het slachtoffer had helemaal niks verkeerd gedaan. Maar uiteindelijk is het allemaal goed afgelopen, die jongen (het slachtoffer, red.) is niet eens naar het ziekenhuis geweest."

Bekijk een deel van het interview met Jan-Hein Kuijpers:

Cel geëist

Onlangs werd door het Openbaar Ministerie zeventig uur taakstraf tegen Stefano B. geëist wegens openlijke geweldpleging. Tegen hoofdverdachte Brent L. (19) en medeverdachte Tom K. (17) zijn respectievelijk twee en een jaar cel geëist. Brett S. (19), een vierde verdachte is vrijgelaten om te voorkomen dat hij langer in voorarrest zou zitten dan de straf die tegen hem werd geëist, namelijk acht maanden cel waarvan vier voorwaardelijk.

De andere vier van de acht betrokkenen stonden te ver weg en worden niet vervolgd. Kuijpers: "Je kunt het niet maken om jongens die twee meter verder stonden en die hetzelfde doen als mijn cliënt, namelijk niets, om die niet te vervolgen en mijn cliënt wel."

Kuijpers pleit daarom voor vrijspraak voor Stefano B. "Zijn opzet en handelingen waren niet gericht op mishandelen. Je kunt wel zeggen: hij heeft geen hulp gehaald, maar dat wil niet zeggen dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan openlijke geweldpleging."

De rechtbank doet 28 augustus uitspraak in de zaak.

Wilt u een pushbericht krijgen als de uitspraak in deze zaak bekend is? Klik dan op de filter 'Uitspraak mishandeling Eindhoven' en kies filter + notificatie.