De dankbetuiging voor prinses Beatrix wordt uitgesteld. Eigenlijk zou het bedankfeest op 14 september plaatsvinden in Rotterdam, maar in verband met het overlijden van prins Friso is dit uitgesteld naar begin 2014. 

Dat meldt het Nationaal Comité Inhuldiging donderdag.

Het comité laat weten het niet gepast te vinden om een nationale en feestelijke dankbetuiging aan te bieden aan prinses Beatrix, zo kort na het overlijden van haar zoon. Op korte termijn wordt een nieuwe datum voor de dankbetuiging bekendgemaakt.

Het feest, dat op televisie zou worden uitgezonden, zou volgende maand plaatsvinden in Ahoy. Uit elke provincie mochten honderd vertegenwoordigers komen.

Daarnaast werden mensen uitgenodigd die de afgelopen 33 jaar op een of andere manier in contact zijn geweest met Beatrix. Ook mochten hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van alle Oranjeverenigingen komen.

Maas

Voorafgaand aan het feest zou een groot evenement op en rond de Maas plaatsvinden. Deze festiviteiten waren bedoeld als dankbetuiging aan de voormalig koningin en heten 'Beatrix met hart en ziel'.

Om de oorspronkelijke datum van het evenement was het nodige te doen. Op 14 september is het Jom Kipoer, de belangrijkste joodse feestdag. Vanuit de joodse gemeenschap werd geërgerd gereageerd toen bekend werd gemaakt dat de festiviteiten samen zouden vallen met Jom Kipoer.

Droomboek

De presentatie van het Droomboek, met de titel Mijn Droom voor Ons Land, Inspiratie voor de Koning, gaat wel door op de geplande datum. Het eerste exemplaar wordt 5 september door koning Willem-Alexander op Paleis Het Loo in ontvangst genomen. Daarna is het voor iedereen gratis beschikbaar, in gedrukte vorm of digitaal.

Dossier Troonswisseling l Alles over prins Friso