De asresten uit de kachel van Olga Dogaru, een van de verdachten in de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal, gaan voor een contra-expertise naar Nederland. 

Dat heeft een van de advocaten van de verdachten woensdagochtend bekendgemaakt, nadat er dinsdag met het Roemeense Openbaar Ministerie (OM) is overlegd over het officiële onderzoek van de as, dat in Roemenië is uitgevoerd. De resultaten van dat onderzoek werden vorige week gepresenteerd.

Het is echter nog niet duidelijk of de resten echt naar Nederland komen voor onderzoek. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam zegt dat nog wordt nagedacht over te nemen stappen.

Contra-expertise

Een van de advocaten van de Roemeense verdachten van de diefstal zei woensdag dat de asresten, waarin sporen van een aantal schilderijen zouden zijn gevonden, naar Nederland komen voor een contra-expertise.

Maar volgens justitie in Nederland kan het ook zijn dat alleen de technische resultaten van het Roemeense onderzoek opnieuw worden beoordeeld. Wanneer het OM een beslissing neemt, is nog niet bekend.

Volgens advocaat Catalin Dancu zal blijken dat Dogaru, moeder van hoofdverdachte Radu Dogaru, geen schilderijen uit de Kunsthal in de kachel heeft gestopt.

Louvre

Deskundigen concludeerden na het eerste onderzoek dat zeker vier van de zeven meesterwerken zijn verbrand. De advocaten hebben dat onderzoek van begin af aan in twijfel getrokken en eisten een second opinion van het Louvre in Parijs.

''Maar dat is zo kostbaar dat het OM daar niet voor voelde'', zegt Dancu. ''Als alternatief heeft men nu aangeboden de as opnieuw in Nederland te laten onderzoeken. Daar zijn wij uiteraard bijzonder gelukkig mee. We hebben er alle vertrouwen in dat men in Nederland net zulke geavanceerde technieken gebruikt als in Parijs.''

Onderzoek

Wie het onderzoek in Nederland gaat doen, kan Dancu nog niet zeggen. ''Daar is begin september duidelijkheid over en dan zal al het bewijsmateriaal zoals dat ook door het Roemeense onderzoeksteam is gebruikt, worden overgebracht naar Nederland.''

De woordvoerder van het Roemeense onderzoeksteam heeft al eerder laten weten geen enkel bezwaar te hebben tegen een contra-expertise. Alleen zal de uitkomst hetzelfde zijn, zei hij vorige week bij de presentatie van het officiële onderzoek in het Roemeens Nationaal Historisch Museum.

Overzicht: Gebeurtenissen sinds roof Kunsthal